Hibaüzenet

  • Notice: Undefined offset: 1 _blockreference_formatter_get_block() függvényben (/var/www/web/clients/client26/web23/web/sites/all/modules/blockreference/blockreference.module 403 sor).
  • Notice: Undefined offset: 1 _blockreference_formatter_get_block() függvényben (/var/www/web/clients/client26/web23/web/sites/all/modules/blockreference/blockreference.module 403 sor).

Keresztállítás a Börzsönyben

A szeptemberi kirándulás rendhagyó módon zajlott, keresztállításra indultunk a Börzsönybe. Az elmúlt télen kaptuk a hírt, hogy a Szent István emlékére állított fakereszt elöregedett, és kidőlt a helyéből. Meglévő darabjait nem lehetett már felhasználni, ezért teljesen új keresztet kellett készíteni. Az alapozását is újfajta módon terveztük, annak érdekében, hogy a farészek minél kevesebb ideig érintkezzenek a téli csapadékkal. Az 1 méter mélyre bebetonozott acél tok kellő stabilitást ad, egyúttal nagyon egyszerűvé tette a felállítást is.
Szeptember 24-én, szombaton Királyréten gyülekeztünk a parkolóban. Ezúttal nem volt közösen szervezett utazás, a legtöbben autóval érkeztek. Bő másfél órás gyaloglás után értük el a Rakodó-nyerget. Néhányan itt csatlakoztak az együtt érkező csapathoz, így összesen 28-an lettünk.
A kereszt már a helyszínen várt bennünket, szépen előkészített tisztáson. Az állításban minden férfi részt vett. Voltak, akik kézzel emelték, és voltak, akik kötéllel egyensúlyozták a 4 méteres vörösfenyő keresztet. Pillanatok alatt a helyére került, utána már csak néhány csavar rögzítése volt hátra.
Velünk volt Tölgyesi Alberik atya is, aki nagyon szép liturgiával készült. Körbeálltuk a keresztet, és imával, könyörgésekkel, majd énekléssel ünnepeltünk. Végül Alberik atya felszentelte az újonnan állított keresztet. Az időjárás nagyon kegyes volt a résztvevőkhöz, kellemes, napsütéses nyárutóval ajándékozott meg bennünket.
A Szent István kereszt a Börzsöny egyik legszebb útvonalán áll, Nagy-hideg-hegy és Csóványos között. Újraállítását támogatta a XI. ker. Önkormányzat, valamint tagtársaink adományaiból is összegyűlt 47 ezer Ft. Köszönetet mondunk érte mindenkinek, így a támogatások éppen fedezték a felmerülő költségeket!

Sokan segítették saját munkájukkal a keresztállítás sikerét. Köszönetet érdemel Göncz Gyula a kereszt elkészítéséért, Ágostházy Imre a szállítási feladatokért, Jani János és Wilde György a helyszíni fizikai munkákért.