Tengernek Csillaga Gyermekrajz Pályázat

Tengernek csillaga címmel a Szentimrevárosi Egyesület gyermekrajz pályázatot hirdet az egyesület által korábban hét hegységben felállított keresztek névadóiról. Pályázni lehet Szent Imréről, Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Szent Erzsébetről, Szent Margitról, (ismeretlen magyar) Vértanúkról és Boldogasszonyról készült rajzokkal, festményekkel. A beküldött alkotásokból kiállítást készítünk, a kiemelkedőeket jutalmazzuk és a SzIE honlapján is bemutatjuk.
A bírálat legfontosabb szempontja: "őszinte szívvel lát igazán jól az ember"...
A beadás határideje: 2014. húsvéthétfő napja.
Helye: XI., Elek utca 16. (postaláda,  Márialigeti névre).
A pályázat eredményét május 1-én a SzIE honlapján tesszük közzé: szie.org.hu

A beérkezett pályaműveket korosztályi csoportosításban fogjuk bírálni: külön a 8 év alatti, ill. 8-14 éves gyerekek munkáit. Meggyőződésünknek megfelelően a bírálat szempontjai a következők:

  • A rajz kiindulhat bármilyen látványelemből, valódi értéke mégsem annak ügyes másolásában, vagy egy történet fogalmi szintű jelzésében rejlik.
  • Fontosnak tartjuk, hogy a kifejező eszközök (elrendezés, színek, részletgazdagság stb., használja azokat a gyermek bármilyen, a korosztályának megfelelő szinten), összefogottan, egységesen, oldottan és intenzíven szolgálják a rajz közölnivalóját. Ebben nagy hiba ne legyen (pl. túl kicsik a lényeges alakok, félrebillen, vagy szétesik a kompozíció, elszürkült az összhatás stb.).
    Ugyanakkor a dekorativitás (rajziskolásoknál) sokszor igen megkapó gazdag formai játékosságánál is messze lényegesebbnek tartjuk, hogy az alkotáson megjelenjen a rajzolónak a témához fűződő kapcsolata. Vagyis elsősorban az lássék, hogy átéli, amit rajzol.
  • Meggyőződésünk, hogy a gyermekrajz annál szebb, minél őszintébben, eredetibben, mélyebben, tisztábban részesíti a szemlélőt a gyermek élményében.
    A végső döntésnél ezért előtérbe kerül az alapgondolat ötletessége.

A pályázáshoz nem szükséges, de örömmel vesszük, ha az alkotás címében vagy mellékelve jelzik, ha valamely legenda, egyházi ének vagy más szöveg tartozik a beküldött rajzhoz, mert ezekkel a kiállítást szebbé tudjuk tenni.

A szentekről szóló legendák megismerésére szeretettel ajánljuk Gaál Mózes Magyar hősök és királyok című könyvét, a Magyar Anjou Legendáriumot, a Boldogasszony papucsát vagy bármely más, témába illő könyvet, ill. e honlapon a SzIE kereszteknél közölt, az ismeretlen magyar vértanúkról írott keresztutat.

Felmerülő kérdésekre az alábbi címen kapható további tájékoztatás.
Márialigetiné Makhult Katalin: marialigeti.katalin@gmail.com

Érvényesség: 
2014. március 3., hétfő - 2014. április 30., szerda