Klub Szakosztály

Aktuális:

Társasjáték-klub szerdánként:
/node/181

Jégtánc hétfőnként:
/node/780

Szieszta tavasszal és ősszel (nem SzIE rendezvény, de tőlünk indult):
http://szieszta.net/

A fiatalabb korosztály az Egyesület jövőjének ígérete. A Klub Szakosztály kínálata az őket megérintő számtalan lehetőség egyike, amely összejövetelein a kultúra, a politika, a tudomány egy-egy szeletét tálalja fel.

A klubesteken az előadásokat követő társastáncok, vetélkedők az egymással való ismerkedésre, a közös gondolatok kicserélésére biztosítanak szabad teret. A film­klub a filmtörténet kiválóságaival örvendeztet, az utána felszolgált frissítő az eszmecsere ígéretével. A tánciskola a társaság és a tánctanár tapasztalatát egyesíti, külön érzékenységgel az elsőbálozókra. A kártyaklub a változó lapjárást a taktikai érzékkel keveri. A szabadidő szórakoztató és egészséges eltöltésére szolgálnak a különféle sportprogramok, többek között túrázás, korcsolyázás, görkorcsolyázás, jégtánc, hoki.


Szakosztályvezető:
Lassó András (lasso[kukac]freemail.hu) és
Gilyén Péter (06-30-3290860, gilyen[kukac]freemail.hu)

Honnan indult, és mi lett?

A SZIE klub szakosztálya több évtizedes múlttal rendelkezik itt a Szentimrevárosban. Hosszú évekig elsősorban csak havonta megrendezett klubestek és kirándulások formájában működött, és bár a neve, az összejövetelek helyszíne, közönsége sokszor változott, a lényeg mégis ugyanaz maradt: színvonalas, kulturált szórakozási, ismerkedési lehetőség nyújtása főként fiatalok számára, pozitív, keresztény értékek közvetítése mellett. Kezdetektől fogva a legtöbb szervező a Szent Imre plébánia fiataljai közül kerül ki, akik a Szentimrevárosi Egyesület 1991-es alakulása óta pedig már mint Klub szakosztály tevékenykednek.

Az elmúlt évtizedek alatt a klub többszáz fiatal életében játszott nagyon fontos szerepet, sok kapcsolat szövődött vagy erősödött általa, sokaknak fűződnek életük legszebb, legfontosabb emlékei ezekhez az estékhez. Ha szeretnél új embereket megismerni, vagy azt, hogy téged megismerjenek, vagy csak egyszerűen gondtalan kikapcsolódásra, szórakozásra vágyol, akkor érdemes egyszer (aztán majd még többször is) eljönnöd.

Klub estek

A Szentimrevárosi Egyesület Klub szakosztálya által tíz éven keresztül szervezett hagyományos szombat esti táncos-kulturális esteket, ez volt a "SZIE Klub", melyet jól bemutat az a leírás, amellyel annak idején hívogattuk az embereket:

"Egy est programja

A klubra minden alkalommal egy-egy előadót vagy csoportot hívunk, aki valamilyen tudományos, művészettel kapcsolatos vagy egyéb érdekes témába vezeti be a hallgatóságot, beszélgetést indít, válaszol a feltett kérdésekre, vagy valamit előad, bemutat, eljátszik. Ezt követően az est további része kötetlenebbül zajlik: záróráig a nagy teremben szabad a tánc (standard, latin és divattáncok - keringő, rumba, szamba, jive, cha-cha, polka, rocky, tangó, közös táncok stb.), melyet általában néhány játék vagy csoportos tánc vagy tánctanulás tesz változatosabbá. Ezzel párhuzamosan a földszinten gyakran van szórakoztató vetélkedő az előadáshoz vagy valamilyen aktuális témához kapcsolódóan, illetve pl. ünnepek előtt kézműves sarok ajándékok, díszek készítésére. Aki a tánctól vagy a nagy vetélkedés után megéhezik-megszomjazik, az a fiúk által hozott üdítőkből, a lányok sütijeiből, illetve a rendezők által biztosított szendvicskészletből töltekezhet.

Miért érdemes eljönni?
Ha azt kérnéd, győzzelek meg arról, hogy ott a helyed a legközelebbi klubon, akkor ezeket mondanám:

  • Páratlan ismerkedési lehetőség: a város legkülönbözõbb pontjairól érkeznek fiatalok ezekre az estékre, így kiváló alkalom adódik hozzád hasonló emberek megismerésére, új barátok szerzésére
  • Jó tánchely: ha szeretsz táncolni, akkor már biztos, hogy jól fogod magad érezni
  • Valami okosat is hallasz: akár jól ismert, akár ismeretlen előadót hívunk, abban biztos lehetsz, hogy az adott témáról hasznos és érdekes dolgokat tudsz meg
  • Minimális pénzbe kerül: mivel a klub nem termel hasznot senkinek, a szervezők mindenféle ellenszolgáltatás elvárása nélkül fektetik ebbe idejüket, energiájukat
  • Érted van az egész: táncolhatsz, beszélgethetsz, játszhatsz, ehetsz-ihatsz, tanulsz, ismerkedsz és közben jól szórakozol. Ha még ez sem elég, írd meg, és akkor mondok még ilyeneket."


Néhány emlékezetesebb estérõl az emlékkönyvben olvashatsz beszámolót.
 

Ma

Idővel a klubest közösségének fiatalokkal való utánpótlása megcsappant, így a klub vezetői 2002 végén úgy döntöttek, hogy a havonta megrendezett táncos est helyett többféle, más program megszervezésével csábítják a Szentimrevároson belüli és kívüli fiatalokat találkozásra, szórakozásra, művelődésre, mozgásra.

Így a nagy táncos rendezvények Őrmezőn (újabban Gazdagréten) szervezett bulik mellett új programok indultak: Filmklub, jégtánctanfolyam, alkalmilag meghirdetett kirándulások, túrák, egyéb sportolási lehetőségek.

 


SZIE tagsági kirándulás

BESZÁMOLÓ A SZIE TAGSÁGI KIRÁNDULÁSRÓL

„Az összes közül ez volt eddig a legjobb kirándulás.”  Így mesélte valaki az elmúlt választmányon, aki sajnos nem volt részese május 11-i  zebegényi kirándulásunknak, ám másoktól ezt hallotta róla! Akik pedig ott voltunk, tanúsíthatjuk, hogy így is volt, hasonlóképpen éreztük.