Képes beszámoló az októberi kirándulásról

Az októberi rendhagyó kirándulásunk egész napos esőzés után, szikrázó napsütésben kezdődött! A kedvezőtlen előjelek csak keveseket bátortalanítottak el, mert 21-en jöttünk össze Pilisszentlászló határában, a Kis Rigó étteremnél.

A kirándulás azért volt rendhagyó, mert egy rendezvényhez kapcsolódott, a Prédikálószéken megépült új kilátó avatási ünnepéhez. Emiatt különösen nagy turista mozgások voltak a környéken. Mire felértünk a csúcsra, már összegyűltek több mint százan. A kilátó építtetője és az átadási ünnep szervezője - Pilisi Parkerdő Zrt. - kitett magáért. Alkalmi sátrakban kínálták a zsíros kenyeret és forralt bort, egyéb finomságokat, és nívós prospektusokkal népszerűsítették a turista életet.

A kilátó szép faszerkezetű, 12 méter magas építmény, három szintjéről lehet megcsodálni a Duna-kanyar panorámáját. A hely szakrális voltát az Árpád-házi királyainkat bemutató tablók is hangsúlyozzák.

A Szentimrevárosi Egyesület 18 évvel ezelőtt itt állította fel harmadik fakeresztjét, Szent László tiszteletére. A kilátó építése során a kereszt áthelyezésre került, mivel túlságosan közel lett volna a kilátó tömbjéhez. Az új helyszínen - ahova alapos felújítás után, újfajta rögzítéssel került a kereszt - most igazán méltó helyen áll: a hegycsúcs peremén, távolabb a kilátótól, gazdagítva a panorámát.

A kilátót és a keresztet Csóka János atya, pálos tartományfőnök áldotta meg.

Érdekesség, hogy a helyszínen elérhető az Egyesület által fejlesztett honlap, melyet a kihelyezett QR kód segítségével tudunk beolvasni.

Lejegyezte:

Török Tamás