Kisközösségből városi egyesület

Kisközösségből városi egyesület
A Guriga, a Nyitott Szem és a többiek
NSZ • 2001. június 13. Budapest melléklet • Szerző: Cs. K. É.

Tíz éve szép számmal alakultak meg a legkülönbözőbb egyesületek. Az első lendület elmúltával jó részük megszűnt vagy legalábbis sokat vesztett az aktivitásából. Nem így a Szent Imre-plébánia kisközösségeiből kinőtt Szentimrevárosi Egyesület, amely az évek során egyre több területen, mind többféle korú és érdeklődésű csoportot elérve, a polgári önszerveződés legértékesebb hagyományait őrizve működik.

A Szentimrevárosi Egyesület 1991-ben alakult a Villányi úti Szent Imre-plébánián működő közösségekre épülve – tájékoztatott Meszéna Zsolt elnök. Szakosztályai ma már a XI. kerület belső részében zajló kulturális, szabadidős és sportélet meghatározóivá, egyes rendezvényei pedig az év népszerű eseményeivé váltak. Igyekeznek minden korosztálynak programlehetőséget nyújtani. A középiskolások és egyetemisták klubjában a meghívott előadók a politikai, a tudományos és a kulturális élet neves személyiségei. Az előadásokat, társalgóesteket rendszeresen tánc vagy vetélkedő követi. A táncestekre az “első bálozókat” tánctanár készíti fel, s sikerét bárki lemérheti az egyesület novemberi, a Gellért Szállóban rendezett klasszikus báljain. A 20–30 évesek szabadegyetemen vehetnek részt, meghívott előadókkal.

Zsibongó klub
A családosszakosztály Zsibongó klubja a fiatal, gyermekes családok találkozási lehetősége, havonta egyszer az óvodások, kisiskolások és szüleik tánccal, bábelőadással, kézműves-foglalkozásokkal szórakozhatnak vagy gitárzenét hallgathatnak. Az ovisoknak hetente gyógytornász tart játékos tornaórát, a Baba-mama Körben pedig szerda délelőttönként a kisgyermekükkel otthon lévők oszthatják meg egymással gondjaikat, örömeiket, ami a “gyesbetegség”, az elszigetelődés elkerülésére igen hatásosnak bizonyult. A családosok ünnepe a népszerű farsangi mulatság, ahol (a jelmezekkel egy-egy előre megbeszélt témakörben történelmi időket vagy a mesék közegét idézve) bálozhatnak a legkisebbek is. Ez a szakosztály rendszeresen szervez autóbuszos kirándulásokat, túrákat is, a használaton kívüli lókúti plébánia épületét pedig kulcsosházként használhatják a pihenni vágyó családok, kisközösségek. A rendezvényeken, klubokban természetesen az idősebb korosztályt is szívesen látják. A mozgás-, látás- és hallássérülteket a Guriga klub várja Szuhaj Eszter vezetésével – sorolta tovább a lehetőségeket az egyesület elnöke. A kerületi rászorulókat igyekeznek megszólítani, klubösszejövetelekkel, kirándulásokkal, táborokkal az elszigeteltségüket oldva segítve a beilleszkedésben. A szervezet más módon is képviseli a sérültek érdekeit: a Guriga munkacsoport végezte el a XI. kerület “feltérképezését” a mozgáskorlátozottak speciális szempontjai alapján.

Szakmai alapon, érdeklődési körök szerint is szerveződtek kisközösségek. Így például a Kártya klubban a tarokk, a bridzs és az ulti kedvelői találkozhatnak, a Magyar Borkultúráért Asztaltársaság keretében “borongolva” pedig a magyar borok világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A “Nyitott Szem” fotósainak munkáiból az egyesületi rendezvényekhez kapcsolódva kiállításokat szerveznek. Több szakosztály gazdagítja a kerület napja (XI. hó 11-e) programját is. Sportszakosztályuk profilja a túrázás, a foci, a kosarazás, sportszerkölcsönzéssel!

Márialigeti Károly – aki hat évig vezette a Szentimrevárosi Egyesületet –, mutatott be néhányat a szervezet kiadványaiból. Sokszínű ez a kis könyvtár, a témákat a városrész szeretete, értékeinek féltése kapcsolja össze. Az egyik kötetben Déry Attilával építészettörténeti sétán vehet részt az olvasó, Házak, emlékek, alkotók címmel. A Csonka Gépgyár történetébe vezet be a másik, Molnár C. Pál festőművész önéletírásával, munkásságával ismertet meg a harmadik könyvecske, és találunk a színvonalas olvasnivalók között a városrész történetében fontos szerepet játszó cisztercieket bemutatót is. A két másik rokon szellemiségű kerületi egyesülettel, a Karolina Egyesülettel és az Albertfalvi Keresztény Társas Körrel közösen szervezett Szellemi-lelki hétvégék című sorozat témáit, Magyarország helyzetéről, jelenéről és múltjáról együttgondolkodó alkalmait is feldolgozták egy kiadványban. Fésületlen Hírek címmel havonta kis újságot tesznek közzé, és híreiket, lapszemléiket az internetes honlapon és az egyesületi levelezési lista szerint e-mailen is terjesztik. Mindehhez a szükséges pénzt a tagdíjakból, pályázati nyereményekből és szponzorok támogatásából teremtik elő. Egyik stabil mecénásuk a kerületi önkormányzat, tapasztalataik szerint azonban jótékony vagy kulturális célokhoz a cégek is szívesen hozzájárulnak.

A Szentimrevárosi Egyesület közhasznú szervezet, nem kötődik párthoz, tagjai az ebben a városrészben régi hagyományokra visszanyúló keresztény polgári értelmiség értékrendjét érzik magukénak – hangsúlyozták vezetői. Rendezvényeikre, klubjaikban minden érdeklődőt szívesen látnak.